Vegyél részt most a #Decidim.GOV-ban Demokratikus Kormányzás egy nyitott közösségért
Navigáció

Frequently asked questions

Mi a Decidim?
Decidim egy szabad, nyílt forráskódú részvételi demokrácia platform városok és szervezetek számára. Ugyanakkor a Decidim több mint egy digitális platform: valamennyiünk szabad és nyitott projektje, infrastruktúrája, beleértve a szoftver kódot, dokumentációt, design-t, oktató kurzusokat, jogi keretrendszert, együttműködésre tervezett interfaceket, felhasználói közösségeket és egy közös víziót.
Mit csinál egy Decidim adminisztrátor?
Könnyedén beállítja a részvételi folyamatokat. Stratégiai tervezés? Új szabályozás, jogszabály vitája? Egy új közcélú tér, vagy épület megvitatása? A Decidimnek köszönhetően könnyedén beállíthatóak a részvételi terek (kezdeményezések, gyűlések, folyamatok vagy konzultációk ) és további elérhető komponensekkel gazdagíthatók (offline találkozók, kérdőívek, indítványok/előterjesztések, szavazások, eredmények nyomonkövetése, megjegyzések stb.).
Mi kell a Decidim installálásához?
Az installálás könnyű, de kell hozzá tudás és technikai háttér. Here we tell you how to install and configure Decidim in your organization.
Van segédlet a beüzemeléshez?
A legfrissebb verziót itt találod Documentation section. Ezt is érdemes megnézni edu.decidim, spanyol nyelven elérhető gyakorlati feladatokkal.
Kik használják jelenleg a Decidim-et?
Jelenleg városok és szervezetek használják - valójában bármilyen csoport használhatja, legyen szó civil szervezetről, egyetemről, szakszervezetről, szövetkezetről, szomszédsági szervezetről, stb. Találsz néhányat itt az aktív felhasználókról.
Mit kínál a Decidim a felhasználók számára?
Decidim lehetővé teszi emberek tömegeinek akár, hogy demokratikusan szervezzék meg magukat, javaslatok kezdeményezésével, nyilvános találkozókon való részvétellel, a döntéshozatallal kapcsolatos viták támogatásával, különféle szavazási módszerekkel való választással, és a döntések megvalósításának ellenőrzésével.
Mit jelent, hogy a Decidim ingyen van, szabad és nyílt forráskódú?
Decidimet az állampolgári részvétel elősegítése érdekében, valamennyiünk számára hozták létre. A tény, hogy ingyenes azt jelenti, hogy nem kell fizetned azért, hogy letöltsd és használd. Bárhogy használhatod a szervezetedben, ameddig tiszteletben tartod a Társadalmi szerződésünket. Együttműködhetsz a platform folyamatos fejlesztésében biztosítva, hogy valamennyiünk számára elérhető legyen a részvételi demokrácia kiteljesedésés támogató szoftver.
Sok kérdésem van, sokféle...hol tehetek fel kérdést ezzel kapcsolatban, hol kaphatok választ?
A gyors útja a problémáid megoldásának, hogy felteszed a kérdéseidet a Metadecidim közösségben. Lépj be a Támogató forumba és nézd meg, hogy a kérdésed létezik-e már, vagy van-e válasz, ha nincs akkor pedig tedd fel a kérdésed. Ha nem tudod megoldani a problémádat, akkor kapcsolatba léphetsz velünk ezen a kapcsolati űrlapon.
Biztosítotok nonprofit szervezetek számára ingyenes szolgáltatást?
Nagyon szeretnénk, de egyelőre nem tudjuk megvalósítani. Ha te is szeretnéd, hogy elterjedjen a Decidim használata egy szervezetben, vedd fel velünk a kapcsolatot!
Támogattok intézményeket?
Szívesen beszélgetünk veled arról, hogyan tudnád beindítnia a decidimet közösségedben. Vedd fel velünk a kapcsolatot és keressünk közösen megoldást!
Hol találom meg a tervezett fejlesztéseket és a projekt ütemezését?
Itt található ezen a linken.
Formális együttműködési megállapodást szeretnénk kötni. Van valamilyen minta, amit használhatok??
Igen, vannak sablonjaink az megállapodásra. Vedd fel velünk a kapcsolatot.
Milyen gyakran kerül frissítésre a platform?
Minden hónapban érkezik frissítés. Bővebben itt található információ.
Mi a társadalmi szerződés?
Így hívjuk a Demokratikus Garanciák és Demokratikus Együttműködés kódját. Check here the social contract that all the members of the Decidim project undertake in order for Decidim to be free software and open content, transparent and to ensure that the data and its participants are not manipulated.
Van valamilyen demo? Hol tudom megnézni, hogyan működik?Do you have a Demo?
Igen van, itt a magyar verziót hamarosan közzétesszük.
Mi a Metadecidim közösség?
Metadecidim a Decidim közössége amely a termék tervezésében működik közre, valamint a Decidim projekt megvalósításában. Rendszeresen ülésezünk SOM (Metadecidim Operative Sessions) és a LAB Research Seminars. Látogasd meg meta.decidim.org az oldalt, hogy közelebbről kövesd a felhívásokat ha szeretnél a közösséghez csatlakozni. Mi szeretnénk ;-)
Ötleteim vannak a funkcionalitás bővítésére. Szeretnék többet megtudni a projektről, illetve mélységében felfedezni az ötlet néhány részletét. Mit tehetek?
Többféle képen tudunk együttműködni. Az egyik a Metadecidim közössége. Ha új funkciót szeretnél javasolni, ide gyere. Ha hibákat találtál és szeretnéd jelezni őket, gyere ide. Ha aktívan szeretnél résztvenni a Metadecidim közösségben, vegyél részt a havi Metadecidim Operative Sessions. Regisztrálj mint résztvevő és csatlakozz hozzánk. Ha a kód érdekel, menjd a Githubra. Amennyiben kutató vagy, ajánljuk ezt az oldalt LAB Metadecidim Seminars.
Milyen tagokat fogadtok Metadecidim közösségbe?
Nyitott minden becsületes, a demokratikus együttműködéshez korrekt hozzáállással rendelkező előtt.
Csatlakozhatok a Metadecidim közösséghez akkor is, ha nem Barcelonában élek?
Decidim Barcelonában született, ezért van erős területi kötődése a városhoz. Igen, együttműködhetünk online, részvétel folyamatokon, vitákon keresztül, stb .... ezt biztosítjuk a Metadecidim-ben. Persze, lehet, hogy Barcelonába is eljönnél egyszer :)